Путин обвини Зеленски, че е излъгал за конфликта в Източна Украйна

Путин обвини Зеленски, че е излъгал за конфликта в Източна Украйна

Руският президент Владимир Путин обвини украинския президент Володимир Зеленски, че е излъгал за конфликта в Източна Украйна, предаде ДПА.

Зеленски дойде на власт през 2019 г. с предизборно обещание да донесе мир на този район, казва Путин в публикувана днес на сайта на Кремъл статия, преведена и на украински. Но "обещанията се оказаха лъжа", заявява руският президент в статията си "За историческото единство на руснаците и украинците". Тя излезе в деня, в който Зеленски разговаря в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел. В нея Путин защитава неприеманата от Зеленски теория, че руснаците и украинците са един народ.

Руският лидер припомня няколкото века обща история и прави връзка с настоящето. Той заявява, че Украйна превръща "русофобията" в своя държавна политика и казва, че Киев е въвлечен в това от Запада. Путин сравнява "създаването на етнически чиста украинска държава, която е агресивно настроена към Русия" с използването срещу Русия на "оръжие за масово унищожение".

На този фон жителите на Източна Украйна - Донецк и Луганск, са "грабнали оръжие, за да защитят своя дом, език, своя живот", пише руският президент. "Русия направи всичко, за да спре братоубийството", добавя той и подчертава, че няма алтернатива на мирните споразумения, договорени в Минск, които все още не са изпълнени, предаде БТА.

Путин обещава подкрепата си на хората в самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики и казва, че е отворен за диалог с Украйна. Той пише, че е убеден, че "истинският суверенитет на Украйна е възможен именно в партньорство с Русия" и като доказателство изтъква, че милиони руснаци и украински имат семейни връзки. Заедно винаги сме били и ще бъдем многократно по-силни и по-успели, пише Путин.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ