Путин: Русия ще направи всичко възможно да подобри отношенията си със САЩ

Путин: Русия ще направи всичко възможно да подобри отношенията си със САЩ

Президентът на Русия Владимир Путин заяви днес, че Москва ще направи всичко възможно за подобряването на отношенията с Вашингтон, обтегнати от години заради Украйна и предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ, предаде Ройтерс.

На пресконференция в Осака Путин окачестви форума на Г-20 като "добра, благоприятна за бизнеса и прагматична" среща. Той подчерта, че по време на разговора си с президента на САЩ Доналд Тръмп вчера двамата са се съгласили за подобряване на двустранните икономически връзки.

По думите на руския президент Русия и САЩ разбират, че трябва да намерят начин "да излязат от настоящото положение" и сили "да обърнат страницата и да продължат напред". На въпрос за вероятността САЩ да наложат нови санкции на Русия Путин отговори, че Вашингтон сам решава как да гради отношенията си с Москва. Путин отбеляза, че е обсъдил с Тръмп обвиненията за намеса в изборите и ситуацията във Венецуела, но не навлезе в подробности, предаде БТА.

Руският държавен глава изрази и желанието си да подобри отношенията с Великобритания, влошени силно заради покушението на британска територия срещу бивш руски шпионин, но подчерта, че премиерът Тереза е заела твърда позиция по време на вчерашната им среща в Осака. Канцеларията на Мей съобщи, че тя е приканила Москва да предаде двамата руски граждани, заподозрени за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри миналата година.

Путин потвърди днес, че е говорил с Мей по въпроса, но не даде никакви подробности освен да повтори, че Русия никога не е имала никакви агресивни намерения срещу когото и да било. "Тя [. . .] изрази позицията си по доста категоричен начин, да, това е така", призна на пресконференцията си руският президент. Той оцени срещата си с нея като "малка, но положителна стъпка в правилната посока".

По-рано днес Тръмп потвърди, че Путин го е поканил на церемонията догодина по случай 75-годишнината от победата над нацистка Германия. "Той ме покани, а аз казах, че ще си помисля сериозно", каза американския президент на своята пресконференция в Осака.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ