Путин: САЩ опитват да въвлекат Русия във война

Путин: САЩ опитват да въвлекат Русия във война

Путин: САЩ опитват да въвлекат Русия във война

Съединените щати опитват да въвлекат Русия във война. Това заяви руският президент Владимир Путин в първия си публичен коментар от близо шест седмици, предаде Би Би Си.

По думите на Путин САЩ искат да използват конфликт с Украйна като претекст за налагане на повече санкции върху Русия.

Той също така заяви, че Вашингтон пренебрегва опасенията за сигурността на Москва относно разширяването на НАТО.

През последните няколко седмици Русия струпа около 100 хил. войници, както и различно военно оборудване – танкове,  боеприпаси и въздушни сили, близо до границата с Украйна.

Москва отхвърля твърденията на Запада, че се готви за инвазия на Украйна, близо 8 години след като анексира Крим и подкрепи сепаратистите в Донбас

Русия обвинява Киев за това, че не е изпълнило международно споразумение за възстановяване на мира в Източна Украйна.

„Струва ми се, че САЩ не са особено загрижени за сигурността на Украйна. Истинската им цел е възпрепятстването на развитието на Русия. Така стоят нещата. А Украйна е само инструмент за постигането на тази цел. Това може да се направи по различни начини - като ни въвлекат в някакъв въоръжен конфликт и заедно със съюзниците си в Европа наложат срещу нас тежки санкции, за които САЩ говорят", каза Путин по време на пресконференция след среща с унгарския премиер Виктор Орбан.

Той подчерта, че Вашингтон е пренебрегнал опасенията на Москва в отговора си към руските искания за правно обвързващи гаранции в областта на сигурността, включително и такива, че НАТО няма да продължи разширяването си на изток.

По думите му, ако желанието на Украйна да бъде включена в НАТО се изпълни, това може да въвлече други членове на алианса във война с Русия.

„Представете си, че Украйна е член на НАТО и започва военна операция (за връщането на Крим) Трябва ли да влезем във война с НАТО? Някой замисля ли се е за това? Очевидно не", каза руският президент.

„Трябва да бъдат намерени начини да бъде гарантирана сигурността на всички“, добави Путин.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ