Разследват бившия британски премиер Дейвид Камерън за незаконно лобиране

Разследват бившия британски премиер Дейвид Камерън за незаконно лобиране

Разследват бившия британски премиер Дейвид Камерън за незаконно лобиране

Британският надзорен орган по лобистка дейност започна разследване за евентуално нарушение от бившия британски премиер Дейвид Камерън (2010 г. -2016 г.). Разследването стартира въз основа на специално законодателство, одобрено от кабинета на Камерън преди години, съобщава The Daily Telegraph.

Проверяват се подозрения за неправомерно лобиране от страна на бившия министър-председател сред висши държавни чиновници с цел предоставяне на държавно финансиране на компанията Greensill Capital, по програмата за подпомагане на големи фирми в условията на пандемията от коронавируса. 
Според британското законодателство, при прокарването на интересите на трета страна пред държавни органи с цел реализиране на печалба, съответният посредник първо трябва да се регистрира в официалния държавен регистър на лобистите. Глобата за неспазването на това изискване е в размер на 7,5 хиляди британски лири (над 10 хиляди щатски долара) а при още по-сериозни нарушения - наказателно преследване.

Предполага се, че Камерън се е свързал директно с Министерството на финансите, като включително е изпратил няколко текстови съобщения до ръководителя на Министерството на финансите Риши Сунаку, както и с виши служители от "Даунинг Стрийт" 10 и Централната Банка на Англия. Това повдигна въпроси относно справедливия достъп до публично финансиране.

Понастоящем Службата на регистъра на лобистките консултанти „разследва дали бившият министър-председател е участвал в лобистки дейности“, без да е регистриран като лобист.

Според изданието, в началото на тази седмица влиятелна група депутати от управляващата Консервативна партия е блокирала опита за провеждане на парламентарно разследване на дейността на Камерън във връзка с Greensill Capital, където е  работил и като консултант през 2018 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ