Рейтингите на президента и премиера на Франция рязко нараснаха на фона на борбата срещу COVID-19

Рейтингите на президента и премиера на Франция рязко нараснаха на фона на борбата срещу COVID-19

Рейтингите на президента и премиера на Франция рязко нараснаха на фона на борбата срещу COVID-19

Популярността на френския президент Еманюел Макрон и на премиера Едуар Филип рязко се повиши през последния месец на фона на борбата срещу разпространението на коронавируса в страната. Това показва проучване на Френския институт за изследване на общественото мнение, публикувано вчера в списание "Пари мач", предаде ТАСС.

От хиляда респонденти над 18 години 46 процента са дали положителна оценка на работата на Макрон като държавен глава. Това е с 13 процентни пункта повече в сравнение с февруари. Анализаторите отбелязват, че рейтингът му се е завърнал на нивата от пролетта на 2018 година.

Тогава за Макрон започна спад на популярността след скандала с побоя, извършен от неговия помощник Александър Бенала над протестиращи на първомайска демонстрация, а също и заради последвалата криза с "жълтите жилетки". След тези събития популярността на френския лидер се срина до 23 процента през януари 2019 г. и едва след тази най-ниска точка от началото на президентството на Макрон рейтингът му започна бавно да се възстановява.

Що се отнася до председателя на правителството, одобрението за работата му според института е 43 процента, което е със 7 процентни пункта повече от миналия месец. На същото ниво бе подкрепата за Филип само през пролетта и лятото на 2018 година, информира БТА.

"Това е класика по време на криза в Пета република. Подобно на своите предшественици, Макрон обърна в своя полза безпокойството в страната. Французите се строяват зад фигурата на защитника - президента на републиката", пише "Пари мач". Изданието отбелязва обаче, че одобрението за работата на Макрон и Филип като цяло не пречи на гражданите да критикуват властите за лоша подготовка за епидемиологичната криза.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ