Присъдиха Нобеловата награда за икономика на Ричард Талър

Присъдиха Нобеловата награда за икономика на Ричард Талър

Присъдиха Нобеловата награда за икономика на Ричард Талър

Носителят на Нобелова награда за икономика тази година е Ричард Талър от Чикагския университет. Призът му се връчва за постиженията му в поведенческата икономика и по-точно за психологичните и социални механизми при вземането на решения от потребителите и инвеститорите.

Талър е показал как някои човешки черти като границите на рационалността и социалните предпочитания засягат систематично индивидуалните решения и насочеността на пазарите

„Изследвайки последствията от ограничената рационалност, социалните предпочитания и липсата на самоконтрол, той показва как тези човешки черти систематично влияят на индивидуалните решения и на случващото се на пазарите”, посочват от Нобеловия комитет.

Работата на Талър разширява икономическия анализ, като работи по три психологически черти, които влияят върху икономическите решения - ограничената рационалност, социалните предпочитания и липсата на самоконтрол.

Талър е пионер в поведенческата икономика, научна област, в която заключения от психологически изследвания се прилагат при вземането на икономически решения.

Нобеловата награда за икономика, която по традиция се обявява последна, е единствената, която не е включена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп Алфред Нобел и е учредена в негова памет едва през 1968 г. от шведската централна банка.

Списъците с претендентите за авторитетното отличие винаги се пазят в тайна. Самите наградени научават за това едва в деня на обявяването на наградата.

Нобеловата награда за икономика или по-точно Наградата за икономически науки се отпуска от Шведската централна банка (Риксбанк). Тя е най-престижната в света награда за принос в областта на икономиката и се връчва всяка година от Шведската кралска академия на науките. Носителят й получава златен медал, диплома и 9 млн. шв. крони (близо 1,1 млн. долара).

Нобеловата награда за икономика се присъжда въз основа на номинации от специално подбрани икономисти, препоръка на Комисията по наградите за социални науки към Шведската кралска академия на науките и чрез тайно гласуване от цялата академия. Нобеловият лауреат по икономика се избира всеки октомври.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Цитат на деня
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка