Русия готви визови мерки срещу „неприятелски“ държави, включително България

Русия готви визови мерки срещу „неприятелски“ държави, включително България

Русия готви президентски указ за ответни визови мерки срещу „неприятелски“ държави, обяви днес външният министър Сергей Лавров на заседание на комисията за международно сътрудничество и подкрепа за сънародници в чужбина на партията „Единна Русия“.

„Този документ ще въведе редица ограничения за влизане в Русия“, предупреди Лавров, цитиран от ТАСС.

Днес от Европейската комисия призоваха страните членки на ЕС да прекратят националните програми за т.нар. „златен паспорт“, както и да спрат издаването на визи за руснаци и беларуси заради инвазията в Украйна. Повече четете тук.

Сред обявените за „неприятелски“ държави са тези от Европейския съюз, сред които е и България. В списъка са още Австралия, Великобритания, Канада, Нова Зеландия, САЩ и Украйна.

Освен това влизането в Русия е опростено за граждани от трети страни или хора без гражданство, които са попаднали в Украйна, за да се предотврати опасност за живота и здравето им, твърди външният министър. „За тях са опростени процедурите за влизане и престой в Русия за безопасно връщане в страните, на които са граждани“, уточни Лавров.

Днес той каза, че има нарастване на русофобията в западните държави и тя е придобила „безпрецедентен характер“. „Няма политическа коректност тук, с която Западът се надува от гордост или с която се хвалеше, нито пък има някакви елементарни правила за благоприличие, всичко това е изхвърлено през прозореца“, коментира руският дипломат.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ