Русия и Турция подписаха меморандум за наблюдение на Нагорни Карабах

Русия и Турция подписаха меморандум за наблюдение на Нагорни Карабах

Русия и Турция подписаха меморандум за наблюдение на Нагорни Карабах

Русия и Турция подписаха меморандум за създаването на съвместен център за надзор на прекратяването на огъня в Нагорни Карабах. Това се случи по време на пресконференция на руския министър на отбраната Сергей Шоргу и турския му колега Хулуси Акар, предаде ТАСС.

До споразумение се е стигнало след преговори, свързани с конфликтната зона. Според Шойгу проведената по-рано среща между лидерите на Азербайджан, Армения и Русия, както и разполагането на войски, които да спомогнат за прекратяването на военните действия, създават условия за връщане към мирния живот на гражданите след сраженията, отнели живота на стотици от края на септември насам.

Новосъздаденият център ще е на територията на Азербайджан. Той ще събира, обобщава и потвърждава информация за обстановката в Нагорни Карабах. Там ще се разглеждат и жалби, въпроси и проблеми, свързани с нарушаване на постигнатите до момента споразумения между страните.

Тази седмица Армения и Азербайджан сключиха четвърто примирие за прекратяване на военните действия в сепаратистката територия с помощта на Владимир Путин. По силата на тристранното споразумение руският държавен глава мобилизира контингент от близо 2000 военни, 470 единици техника, както и военни и транспортни самолети. Вече трети ден те продължават да са в региона. Засега не се планира Турция да изпраща подкрепление.

Актът между двете държави е ключов в разрешаването на спора, след като по-рано висши турски служители изразиха готовност да подкрепят Азербайджан при необходимост.

На този фон в Армения граждани протестират с искане на оставката на премиера Никол Пашинян заради примирието.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ