Русия обяви нови хуманитарни коридори. Киев съобщи за успешна евакуация от Суми

Русия обяви нови хуманитарни коридори. Киев съобщи за успешна евакуация от Суми

Русия ще обяви в 10:00 ч. московско време спиране на огъня и е готова да осигури хуманитарни коридори от Киев, Чернигов, Суми, Харков и Мариупол, а също и от други градове след съгласуване с Украйна. Това се казва в изявление, подписано от ръководителя на руския Междуведомствен координационен щаб за хуманитарно реагиране в Украйна генерал Михаил Мизинцев, цитирано от ТАСС.

В съобщението се уточнява, че Русия прави това с цел да гарантира сигурността на мирното население и чуждите граждани.

Междувременно заместник-началникът на украинската президентска канцелария Кирил Тимошенко обяви, че двата етапа на евакуация на гражданското население от Суми вчера са завършили успешно и че около 5000 души се намират в безопасност.

Двата етапа на евакуацията от Суми завършиха успешно. Около 5000 души и над 1000 лични автомобила вече са в безопасност", написа той в чат приложението Телеграм.

Вчера заработи хуманитарен коридор от град Суми към Полтава в Централна Украйна, Лвов на запад и границите със съседните държави членки на ЕС. Организирани бяха две вълни на евакуация на гражданско население.

Около 5000 украинци и около 1700 чуждестранни студенти са отведени в безопасност извън Суми, е съобщила според осведомителната агенция УНИАН украинският вицепремиер Ирина Верешчук, цитирана от ДПА.

Суми е първият от пет избрани града, където сработва хуманитарен коридор за бягство, предава БТА. Градът се намира на около 30 км от руската граница. Руските войски атакуват Суми от дни.

Полтава е на около 170 км на юг и засега като цяло е пощадена от руското настъпление.

Украинските власти съобщиха, че руски военни самолети са нанесли нови удари по жилищни райони в източните и централните части на Украйна.

Украински официални представители заявиха, че двама души, включително седемгодишно дете са загинали снощи в град Чугуев, който се намира малко по на изток от Харков. В град Малин в Житомирска област, която се намира на запад от Киев, при руски въздушен удар са загинали най-малко пет души, включително две деца.

Руската артилерия е обстрелвала покрайнините на Киев, което е принудило цивилните да се крият в убежища, докато същевременно достъпът до вода, храна и електричество е отрязан, каза Ярослав Москаленко, представител на властите, който координира хуманитарните усилия в Киевска област.

По думите му обстрелът е направил невъзможно да бъдат евакуирани телата на петима души, които загинали при обстрел на автомобила си в Бородянка край Киев, както и тези на 12 пациенти в психиатрична болница там. Москаленко добави, че още 200 пациенти са блокирани там без храна и лекарства.

Президентът Володимир Зеленски обяви във видеобръщение, че за 13 дни война са загинали 52 деца, и добави, че Украйна няма да позволи на никого по света да пренебрегва страданията и убийствата на украинци, предаде Укринформ.

Украинформ съобщи, че Япония е изпратила на Украйна военно защитно снаряжение като бронежилетки, каски и други.

Украйна иска засилване на способностите си за противовъздушна отбрана (ПВО), заяви в интервю за Асошиейтед прес украинският военен аташе в САЩ генерал Борис Кременцки след съвещание в Пентагона, в което е участвал. По думите Кременцки това сега е приоритет номер едно за украинската армия.

"Може да бъдат наземни системи за ПВО. Може да бъдат изтребители, каквото е възможно", каза той. Кременецки заяви, че по света има страни, които разполагат със системи за ПВО съветско производство, с които украинците знаят как да боравят. "Правителството на САЩ също може да мотивира тези страни да ни предоставят това оборудване", заяви той.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ