Лавров обяви контрамерки на американските санкции, Путин ги спря

Лавров обяви контрамерки на американските санкции, Путин ги спря

Лавров обяви контрамерки на американските санкции, Путин ги спря

В отговор на новите американски санкции, включващи експулсирането на 35 руски дипломати, Русия обявява за персона нонграта 35 американски дипломати - 31 служители от посолството в Москва и четирима души от генералното консулство в Санкт Петербург, обяви днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

    САЩ обявиха вчера санкции срещу Русия, мотивирани  с нарастващ тормоз в последните 12 месеца срещу американски дипломати в Москва и с подозирана намеса чрез ръководене на кибератаки в американските президентски избори в полза на Доналд Тръмп.

    "Не можем да оставим без отговор подобни номера, реципрочността е закон в дипломацията и международните отношения", коментира Лавров. "Затова руското външно министерство съвместно с колеги от други ведомства внесе за разглеждане от президента на Русия предложение да бъдат обявени за персона нонграта 31 служители от посолството на САЩ в Москва и четирима дипломати от генералното консулство в Санкт Петербург", уточни той.

     "Освен това предлагаме да се забрани на американците да използват вилата си в Серебряний Бор (популярна сред московчани паркова зона, б. р.) и склада на ул. "Дорожная", каза още руският външен министър.

Администрацията на президента Барак Обама в САЩ "обвинява Русия във всички смъртни грехове, опитва се да ни обвини и в провала на външнополитическите си инициативи", заяви Лавров и нарече "неоснователни допълнителните обвинения", че Русия "се е намесвала на държавно равнище в избирателната кампания в САЩ".

Прессекретарят на Путин - Дмитрий Песков квалифицира новите санкции от страна на САЩ като проява на агресия. Изненадващо, малко по-късно Кремъл излезе с точно противоположна позиция. Руският президентът Владимир Путин е решил да не гони дипломати от САЩ от Русия в отговор на новите санкции на Вашингтон срещу Москва, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС. "Няма да създаваме проблеми на американските дипломати. Никого няма да гоним", заявява Путин.

Руският президент добавя, че Русия няма да забранява на семействата и децата на дипломатите да използват обичайните за тях места за отдих по време на новогодишните празници. "Нещо повече - всички деца на американски дипломати, акредитирани в Русия, са поканени на новогодишното и коледно тържество в Кремъл, добави руският лидер.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ