Русия ще окаже военна подкрепа на Беларус при нужда

Русия ще окаже военна подкрепа на Беларус при нужда

Русия ще окаже военна подкрепа на Беларус при нужда

Русия съобщи, че е готова да изпрати военна подкрепа в Беларус, ако се наложи. Това е във връзка с очакванията днес да се проведе един от най-големите протести срещу наскоро преизбрания президент на Беларус Александър Лукашенко, предаде Ройтерс.

Военна подкрепа може да се окаже при нужда, защото външен натиск се упражнява върху Беларус, съобщиха от Кремъл.

Лукашенко заяви, че самолети и такове на НАТО се събират на 15 минути от границата с Беларус. „В Литва, Латвия, Полша и дори родната ни Украйна се мобилизират войници на НАТО и искат да ни поучават как да си провеждаме изборите“, каза той.

От НАТО отрекоха информацията, че извършват концентрация на военни по западната граница на Беларус, но съобщиха, че наблюдават ситуацията. "Нашето присъствие е изцяло със защитна функция и с цел предотвратяване на конфликти", заяви говорител на НАТО.

Поне двама протестиращи бяха убити, а хиляди бяха задържани в протести, след изборите, които се проведоха миналата неделя. Опонентите на Лукашенко, който от 26 години управлява страната твърдят, че вотът е бил манипулиран, за да се прикрие фактът, че той е изгубил обществената подкрепа.

Според официалните резултати от изборите Лукашенко печели с 80% от гласовете.

 В същото време ЕС взе решение да въведе нови санкции срещу Беларус, като отговор на жестоките репресии по време на протестите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ