Русия сменя свой модул на Международната космическа станция

Русия сменя свой модул на Международната космическа станция

Русия сменя свой модул на Международната космическа станция

Руският товарен космически кораб „Прогрес“ си тръгна от Международната космическа станция, вземайки със себе си модул на две десетилетия – „Пирс“ се откачи от МКС, а мястото му по-късно тази седмица ще бъде заето от модула „Наука“, предаде CBS.

Първоначалният план бе това да се случи в миналия петък, но промени в графика забавиха излитането на „Пирс“. Междувременно „Наука“ бе изстрелян миналата седмица от космодрума „Байконур“ в Казахстан и му бе осигурено повече време в земна орбита, за да се уверят специалистите, че работи добре и може безопасно да се скачи с космическата станция, пише Space.

 

 

Новият модул ще се използва като изследователско съоръжение, докинг порт и шлюз за космически разходки.

„Пирс“ бе изстрелян през септември 2001 г., като досега с него са се скачили над 70 превозни средства, от които 39 превозващи товари и 32 кораби „Союз“. 53 пъти е бил използван за излизане в открития космос. Новият му заместник е по-голям, с по-широки помещения за екипажа, допълнителна тоалетна, кислороден генератор. Изстрелването му обаче се забави с цели 13 години заради различни технически проблеми.

Старият модул се приводни безопасно в южната част на Тихия океан.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ