Руски съд забрани организациите на Навални

Руски съд забрани организациите на Навални

Руски съд забрани организациите на Навални

Руски съд забрани няколко организации, свързани с дисидента Алексей Навални, като ги призна за екстремистки. Решението, което влиза в сила незабавно, фактически забранява на членовете им да се кандидатират на парламентарните избори наесен. Московският градски съд призна Фонда за борба с корупцията (ФБК) и Фонда за защита на правата на гражданите (ФЗПГ), както и общественото движение "Щабовете на Навални", за екстремистки организации, с което удовлетвори административна жалба на столичната прокуратура, съобщи пресслужбата на съда късно снощи.

Закритото заседание на съда, което започна вчера сутринта, продължи повече от 12 часа, според адвокатите от екипа "Команда 29", които защитават по-конкретно ФБК и които обявиха намерението си да обжалват решението, предаде Франс прес. В комюнике адвокатите заклеймиха процеса, воден при закрити врата, на което всички искания на защитата са били отхвърлени и не е било представено нито едно достатъчно доказателство за вина, предаде БТА.

Навални веднага реагира в сайта си в Инстаграм, като призова привържениците си да не се предават. "Когато корупцията е основа на държавната власт, борците срещу корупцията са екстремисти", заяви той. В поста си той призова за подкрепа и пркани всички да участват в "умно гласуване" на изборите за Държавната дума през септември.

"Сега всичко ще разберем. Ще се ориентираме. Ще се променим. Ще еволюираме. Ще се приспособим. Но от своите цели и идеи няма да се откажем. Това е нашата страна и друга нямаме", написа той.

На 4 юни президентът Владимир Путин подприса закон, забраняващ да се кандидатират на избори лица, които са работили в екстремистки организации или са им помагали, например като са изпращали дарения.

"Съдът прие нашите доводи. Смятам, че решението му е законно и обосновано", заяви пред журналисти след заседанието представителят на московската прокуратура Алексей Джафяров.

Съдът ликвидира неправителствените организации ФБК и ФЗПГ и забрани дейността на "Щабовете на Навални". Според прокуратурата организациите се занимават със "създаване на условия за дестабилизация на обществено-политическата ситуация, фактическите цели на дейността им е създаването на условия за промяна на основите на конституционния строй, включително с използването на сценария за "цветна революция". Според прокуратурата "чрез тези структури се реализира дейност на територията на Руската федерация на чуждестранни и международни организации, призната за нежелателна". Те редовно са организирали провеждането на неразрешени масови прояви, които нерядко завършвали с безредици, и въвличали в тях непълнолетни лица, което създавало заплаха за живота и здравето им. Освен това представители на ФБК разпалвали омраза към представители на държавната власт и нейните привърженици.

ФБК бе включен в регистъра на НПО, изпълняващи функции на чуждестранни агенти, през октомври 2019 года, ФЗПГ - през декември 2020 г., припомня ТАСС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ