Турция и САЩ са на ръба на военен сблъсък в Сирия, твърди руски вестник

Турция и САЩ са на ръба на военен сблъсък в Сирия, твърди руски вестник

Турция и САЩ са на ръба на военен сблъсък в Сирия, твърди руски вестник

Турция и САЩ са на ръба на военен сблъсък в Сирия, пише днес руският вестник "Независимая газета". Повод за изострянето на отношенията между двата съюзника от НАТО е последната реч на турския президент Реджеп Ердоган, в която той говори за необходимостта да бъдат унищожени "терористите, действащи на изток от река Ефрат" и в региона, предава БТА.

Ердоган има предвид кюрдските отряди от "Силите за защита на народа" (СЗН), които са съюзници на американските сили в Сирия в борбата срещу джихадистите от "Ислямска държава", но които Анкара смята за съюзници и на кюрдските бунтовници от ПКК в самата Турция. Ердоган предупреди, че вече е завършила подготовката на операция в този район на Сирия и заявява, че Турция вече не вярва на обещанията, които й дава Вашингтон, че ще прекрати доставките на оръжие на СЗН.

Според "Независимая газета" очакваната турска операция може да доведе не само до пълното унищожение на кюрдските отряди, дали значителен принос за разгрома на терористите, но и до директен сблъсък между турските и американските войски.

Вестникът припомня, че в началото на тази година Турция вече превзе с военна операция един от бастионите на кюрдските СЗН в Северна Сирия - град Африн и района около него. Сега очевидно е дошъл ред на другия бастион на СЗН, след падането на който ще стане съвсем безсмислено да се говори за някаква кюрдска автономия в северната част на Сирия, камо ли за създаване на независима кюрдска държава.

Главният въпрос сега е как ще постъпят САЩ в тази ситуация, пита руският вестник: "ще предадат" ли САЩ своя досегашен съюзник в борбата срещу ИД с надеждата да подобрят отношенията със своя партньор по НАТО, или ще застанат на страната на кюрдите. В първия случай, както се предполага, Вашингтон ще може да си върне доброжелателното отношение на Ердоган, и то дотам, че той може да се откаже от сътрудничеството си с Русия в икономическата и военно-техническата области. А във втория ни очаква съвършено непредсказуем по мащаб и последствия конфликт между две страни членки на НАТО, който може да доведе и до разпадане на този военен блок, пише вестникът.

Съвсем логичен е и изводът на "Независимая газета", че "колкото и да е парадоксално, по-изгоден за Москва е вторият сценарий, макар че при неговата реализация вече в никакъв случай няма да може да се говори за възстановяване на целостта на Сирия: северните й райони еднозначно ще станат южни на Турция". Впрочем, и самият Ердоган тези дни каза това без заобикалки.

Тази тема намира отражение и в други руски всекидневници. "Комерсант" и "Известия" се спират на изявленията на говорителя на Пентагона Шон Робъртсън, който предупреди Турция да не предприема "едностранни действия в Сирия", като ги нарече "неприемливи", а евентуална турска операция против сирийските кюрди - недопустима. Според говорителя на министерството на отбраната на САЩ "координацията и консултациите между САЩ и Турция са единственият начин да се отговори на тревогите в тази сфера

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ