Само ваксинирани ще могат да посрещнат Нова година на нюйоркския Таймс Скуеър

Само ваксинирани ще могат да посрещнат Нова година на нюйоркския Таймс Скуеър

Нюйоркският площад Таймс Скуеър в новогодишната нощ ще бъде отворен само за ваксинирани жители и гости на града, обяви кметът на мегаполиса Бил де Блазио.

Тайм Скуеър е сред най-популярните места за посрещане на Нова година в Ню Йорк, припомня ТАСС. Миналата година обаче традицията бе нарушена заради пандемията от коронавирус.

"Радваме се да съобщим, че възнамеряваме да проведем чудесно посрещане на Нова година на Тайм Скуеър, със спускането на кълбото (традиционно спускане на огромно кълбо, с което се отбелязва настъпването на Новата година) и всичко останало. Всичко това се връща с пълна сила. Ще бъде просто потресаващо", каза кметът. Очакват се стотици хиляди участници, но за това ще бъде необходима ваксинация срещу коронавируса, допълни той.

Желаещите да се включат в празненствата, ще трябва да покажат сертификат за ваксинация и документ със снимка, уточниха властите. Ако ваксина не може да се постави по медицински причини, ще трябва да се покаже отрицателен тест за коронавируса, направен преди не повече от 72 часа от мероприятието. За деца на възраст под пет години няма да се изисква документ за ваксинация. Те, както и неваксинираните по медицинси причини възрастни, ще трябва обаче да носят маски. Ваксинираните ще могат да празнуват на Таймс Скуеър без маски, информира БТА.

Кметството уточнява, че ваксинацията ще трябва да е пълна, като от завършването на ваксинационния цикъл вече да са минали поне две седмици.

Ню Йорк постепенно се връща към живот след пандемията. Над 80 процента от жителите на града са ваксинирани поне с една доза, а около 67 процента са напълно ваксинирани.

За първи път Нова година се отбелязва с масово тържество в центъра на Манхатън през 1904 година, което тогава е обвързано с откриването на централата а в. "Ню Йорк таймс". В чест на изданието един от небостъргачите и самият площад са пренаименувани. При първото празнуване са изстреляни фойерверки, но през 1907 г. те са забранени.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ