Samsung ще плати $533 млн. заради копиране на iPhone

Samsung ще плати $533 млн. заради копиране на iPhone

Samsung ще плати $533 млн. заради копиране на iPhone

Южнокорейската група Samsung е копирала дизайна на iPhone на американския си конкурент Apple, така че ще трябва да плати глоба от 533 милиона долара, решиха американските съдебни заседатели след няколко дни разисквания, предаде Франс прес.

Освен това Samsung, който вече не продава уличения в плагиатство модел, ще трябва да плати 5 милиона долара за използването на някои функции на iPhone.

Двата технологични гиганта в момента държат около 35 процента от световния пазар.

През 2011 година по първото дело беше решено, че Apple е прав и Samsung беше осъден да плати 400 милиона долара. Южнокорейската компания обаче обжалва присъдата.

Така спорът стигна до Върховния съд на САЩ, който отмени през 2016 година глобата от 400 милиона долара и върна делото в обикновена съдебна инстанция.

В новия съдебен процес Apple искаше малко над 1 милиард долара, а Samsung беше склонен да обезщети конкурента си с 28 милиона долара.

Съдебните заседатели трябваше да решат дали елементите от копирания от Samsung дизайн оправдават изплащането на общата стойност на печалбите, получени от спорния модел смартфон, или само на част от тази сума, тъй като това са били само компоненти.

В спора ставаше въпрос за три патента на Apple, обхващащи черната правоъгълна лицева част, заоблените ъгли и цветната мрежа от икони за програми и приложения върху черен екран.              

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ