Гърция готви наказателно преследване за родителите против антиковид мерките в училище

Гърция готви наказателно преследване за родителите против антиковид мерките в училище

Родителите в Гърция, които не позволяват децата им да посещават учебните заведения заради несъгласие със здравните протоколи, ще подлежат на наказателно преследване, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Елефтерос типос", цитирано от БТА. 

Учебната година в Гърция стартира през септември с въвеждане на задължителни протоколи, които имат за цел ограничаване на разпространението на пандемията от COVID-19. Всички ученици, педагогически и непедагогически персонал, които не са ваксинирани, трябва да си правят домашни тестове два пъти в седмицата. Резултатите се въвеждат в специална платформа, която издава на учениците карта. С тази карта те могат да посещават училищата.

В началото на въвеждането на новите изисквания за присъствена форма на обучение имаше родители, които оказаха децата им да бъдат тествани и да носят маски. Имаше протести пред някои училища и внесени жалби срещу учители и директори. 

Според официалните данни случаите на родители, които продължават да отказват да пуснат децата си на училище са изолирани. Между 10 и 40 са подобни случаи например в областите Централна Македония, Епир, Тесалия и остров Крит. Общи данни за цялостната картина по отношение на спиране на децата от учебен процес в цялата страна на този етап няма, посочва "Елефтерос типос". 

От министерството на образованието готвят законодателна инициатива, която да окаже натиск над тези родители. Съществуваща разпоредба предвижда намеса на прокуратурата в случай на дълго отсъствие на деца от училище. В подобна ситуация училището първо се свързва с родителите. Ако не получи отговор, информира дирекцията по образование. Следва информиране на прокуратурата и социалните служби. Прокуратурата трябва да разследва сигнала като в някои случаи може да се стигне до отнемане на родителските права. 

В съществуващата процедура обаче не се предвижда наказателно преследване за родителите, които спират децата си от училище. От министерството на образованието планират в съдействие с правосъдното министерство да запълнят този пропуск, в резултат на което родителите ще подлежат на наказателно преследване, посочва изданието. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ