Санкциониран руски милиардер се жалва, че не знае как да оцелее

Санкциониран руски милиардер се жалва, че не знае как да оцелее

Руският милиардер Пьотр Авен, който оглавяваше Алфа Банк, се оплака от трудностите, с които се сблъсква, след наложените срещу него санкции от Запада.

„Нашият бизнес е напълно унищожен. Всичко, което строихме в продължение на 30 години, сега е напълно разрушено. И трябва по някакъв начин да започнем нов живот“, казва той в интервю за Financial Times.

В момента предприемачът е в Лондон, където притежава скъп мезонет и имение в предградията. Заради санкциите обаче под запор са имуществените му права, банкови сметки и други активи.

„Ще мога ли да наема чистачка или шофьор? Аз не шофирам... може би доведената ми дъщеря ще започне да изпълнява ролята на личен шофьор. Представа нямам как да оцелеем“, оплака се Авен.

Според изданието в рамките на 20 дни бизнесмен може да бъде експулсиран от Обединеното кралство (има руско, латвийско гражданство и американска виза), но иска да остане в страната със съпругата си и 8-годишния си син.

Авен възнамерява да оспори санкциите и за целта търси британски адвокат, но признава, че не може да разчита на бързо решение на проблемите си.

По-рано неговият съдружник и основател на Alfa Group Михаил Фридман, който също попадна под санкции, се оплака, че на практика не разполага с никакви пари и не е в състояние да покрива дори малки разходи, като почистване на дома например. Милиардерът сподели, че в тази ситуация вероятно ще му се наложи сам да чисти жилището си.

Авен и Фридман се оттеглиха като директори на Алфа банк, след като попаднаха под санкциите на Запада.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ