САЩ готвят промени в политиката за ядреното въоръжение

САЩ готвят промени в политиката за ядреното въоръжение

САЩ готвят промени в политиката за ядреното въоръжение

Правителството на президента Доналд Тръмп планира да ограниченията върху използването на ядрени оръжия започне разработването на нова бойна глава с ниска мощност за ракетите Trident, предаде британският Гардиън.

Джон Улфстал, който заемаше поста на специален съветник по въпросите на контрола и неразпространението на ядрени оръжия в администрацията на Барак Обама, заяви, че новото преразглеждането на ядрената доктрина, подготвяно от Пентагона, предвижда снабдяване на американските подводници с модифицирани ракети Trident D5, които ще пренасят новите ядрени бойни глави с цел възпиране на ядрена атака от Русия при евентуален конфликт в Източна Европа.

„Това, което разбрах от хората, които стоят зад новото предложение, е че те опитват да изпратят ясно предупреждение към Русия, Северна Корея и Китай. В документа е използван доста умерено, но силен език, който недвусмислено показва, че всеки опит на Русия или Северна Корея да използва ядрено оръжие би довел до тежки последици за тях. Мисля, че това всъщност е доста умерена и центристка позиция, която е необходимо да бъде изразена“, каза Улфстал.

„Частта от предложението, в която според мен са прекалили, е идеята, че САЩ трябва да разработят два нови вида ядрени оръжия, за да подсилят предупреждението“, добави той.

Новата ядрена доктрина на САЩ е значително по-агресивна в сравнение с политиката от времето на Обама, която бе насочена към намаляване на ролята на ядрените оръжия в отбраната на САЩ.

Поддържниците на контрола върху оръжията изразиха опасения, че създаването на бойни глави със заряд с малка мощност може да направи ядрената война по-вероятна, особено предвид готовността за използване на американския арсенал, показана от президента Доналд Тръмп.

Прегледът на позицията за ядреното въоръжение, първият за последните осем години, се очаква да бъде публикуван в края на януари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ