САЩ налагат санкции на иранския външен министър

САЩ налагат санкции на иранския външен министър

САЩ налагат санкции на иранския външен министър

Американското правителство наложи санкции на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф в момент на засилващо се напрежение между двете страни, предадоха световните агенции.

Финансовото министерство на САЩ каза, че санкциите се налагат заради това, че Зариф действа от името на иранския върховен водач аятолах Али Хаменей.

"Джавад Зариф осъществява безразсъдния дневен ред на върховния водач на Иран и е главният говорител на режима по света", заяви американският финансов министър Стивън Мнучин.

Санкциите срещу Зариф предвиждат блокиране на евентуално негово имущество или интереси в САЩ. Той обаче каза, че няма такива.

"Причината, поради която САЩ са ме нарочили, е, че аз съм иранският "главен говорител пред света". Вярно ли е, че истината е толкова болезнена?", написа Зариф в Туитър.

"Това няма да окаже въздействие върху мен или моето семейство, защото нямам имущество или интереси извън Иран", заяви той.

"Благодаря ви, че ме смятате за толкова огромна заплаха за вашия дневен ред", каза иранският външен министър.

Американското правителство заяви, че ще взема решения дали да предостави пътна виза на Зариф, включително за пътувания до ООН, конкретно за всеки случай, оставяйки отворена възможността той да присъства на годишната сесия на Общото събрание на световната организация през септември в Ню Йорк, информира БТА.

Висш американски служител заяви, че Тръмп е готов за преговори с Иран, но каза, че правителството на САЩ не смята Зариф за партньор в евентуален диалог и иска да контактува с ирански представител, който да е важна фигура, вземаща решения.

Наказването на ръководителя на дипломацията на друга страна е доста необичайна стъпка, предприета месец след като американският президент Доналд Тръмп подписа указ за налагане на санкции на Хаменей, отбелязва Асошиейтед прес.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ