САЩ обмислят включването на България в програмата за безвизово пътуване

САЩ обмислят включването на България в програмата за безвизово пътуване

САЩ обмислят включването на България в програмата за безвизово пътуване

САЩ обмислят добавянето на четири държави в програмата си за безвизов достъп при престой до 90 дни. Това обяви aмериканският министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас, цитиран от Ройтерс.

„Имаме предвид четири страни кандидатки: Израел, Кипър, България и Румъния“, каза Майоркас по време на събитие на туристически бранш.

„Много силно сме фокусирани върху тази програма“, добави той и посочи, че тя предлага значителни ползи за икономиката и сигурността.

През септември САЩ включиха в тази програма Хърватия. Главният изпълнителен директор на Американската туристическа асоциация Роджър Дау посочи, че това решение е подкрепило американската икономика със 100 млн. долара. „Всеки път, когато добавяме една от тези страни, туристическият бизнес преживява бум“, отбеляза Дау

През февруари Майоркас разговаря с комисаря по вътрешните работи на Европейската комисия, като двамата изразиха траен интерес към запазване на споразумението между ЕС и САЩ за т.нар. резервационни данни на пътниците и към работата с България, Хърватия, Кипър и Румъния за постигане на критериите за включване в програмата за безвизов достъп в САЩ.

За да участва в програма за безвизов достъп, дадена страна трябва да отговаря на редица изисквания, свързани с свързани с борбата с тероризма, правоприлагането, имиграционното правоприлагане, сигурността на документите и управлението на границите.

В момента програмата включва 40 държави.

„Изискванията включват и делът на отказаните молби за неемигрантски визи в една страна да е под 3% и тя да работи в тясно сътрудничество с американските правоприлагащи органи и органите за борба с тероризма“, посочват от Департамента за вътрешната сигурност на САЩ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ