САЩ ограничават продължителността на визите за китайски граждани

САЩ ограничават продължителността на визите за китайски граждани

САЩ ограничават продължителността на визите за китайски граждани

Американското правителство планира да съкрати продължителността на визите, издадени на някои китайски граждани. Това ще се случи като част от стратегия на САЩ за предотвратяване на кражбата на интелектуална собственост от страна на съперници на страната, съобщи Ройтерс, цитирайки Белия дом.

„Държавният департамент на САЩ ще предприеме мерки от 11 юни, за да повиши сигурността при издаването на визи на някои китайски граждани“, заяви представител на Белия дом.

„Намаляването на продължителността на някои новоиздадени визи е част от стратегията за национална сигурност, която цели да гарантира, че интелектуалната собственост на американските компании не се прехвърля на нашите конкуренти“, добави той, визирайки представената от Доналд Тръмп стратегия, в който Китай бе определен като „съперник“, заплашващ американските ценности и интереси

Представител на Държавния департамент поясни, че процесът на кандидатстване за виза не се е променил, но в определени случаи консулските служители ще могат да ограничават валидността на визите за някои китайски граждани.

Асошиейтед прес, позовавайки се на източник от департамента, съобщи, че китайските студенти ще могат да получават визи с продължителност до една година, ако учат в области като роботика, авиация и високотехнологично производство.  Това са области, които Пекин счита за приоритетни.

Източникът на АП е заявил, че според новите правила, китайските граждани, които кандидатстват за виза, ще се нуждаят от специално разрешение от няколко агенции в САЩ, ако работят като научни работници или мениджъри в компания, която е в списъка на Търговския департамент на САЩ за по-строг надзор.

По-рано вчера Вашингтон заяви, че обмисля да наложи 25% мита за китайски стоки на стойност 50 млрд. долара в отговор на „несправедливите търговски практики“ на Китай.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ