САЩ позволиха на Балтийските държави да внасят американски оръжия в Украйна

САЩ позволиха на Балтийските държави да внасят американски оръжия в Украйна

Държавният департамент на САЩ е дал зелена светлина на Естония, Латвия и Литва да доставят произведени в САЩ ракети и други оръжия в Украйна, съобщават за „Ройтерс“ трима източника, запознати с решението.

Съгласно разпоредбите за контрол на износа, страните трябва да получат одобрение от Щатите, преди да прехвърлят към трети страни оръжия, които са получили от САЩ. Споразуменията за трансфер ще позволят на Естония да прехвърли противотанкови ракети Javelin, а на Литва ще бъде разрешено да изпраща ракети Stinger.

Говорител на Държавния департамент също потвърди, че правителството е одобрило трансферите към трети страни, което позволило не само Балтийските държави, но и Великобритания да предоставят на Украйна американско оборудване от собствените си запаси.

Новината за одобрените трансфери дойде, след като президентът Джо Байдън заяви на пресконференция, че Русия ще плати скъпо, ако нападне Украйна. Москва отрича да планира нахлуване на чужда територия, но същевременно има десетки хиляди военни в пограничните райони с Украйна, което Западът тълкува като подготовка за война, която да попречи на Украйна да се присъедини към НАТО.

Междувременно администрацията на Байдън вече обяви, че ще даде допълнителни 200 млн. долара за военна подкрепа на Украйна.

Миналата седмица естонският премиер Кая Калас съобщи, че Балтийските държави разговарят със съюзниците от НАТО за увеличаване на разположените военни на тяхна територия за възпиране на Русия.