САЩ промениха дефиницията за астронавт заради Безос и Брансън

САЩ промениха дефиницията за астронавт заради Безос и Брансън

САЩ промениха дефиницията за астронавт заради Безос и Брансън

През юли светът вторачи поглед към звездите, за да види как двама мултимилиардери сбъдват мечтите си да се озоват отвъд пределите на Земята. Тяхното приключение завърши с церемонии, по време на които както те, така и останалите членове на екипажа получиха значки, с които официално бяха провъзгласени за астронавти… поне за няколко дена.

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) въведе изменения в дефиницията на думата „астронавт“. За да бъде частен астронавт, всеки пътешественик трябва да измине поне 80 км над земната повърхност, което и Ричард Брансън, и Джеф Безос успяха да постигнат.

Но, височината настрана – според агенцията всеки трябва да „демонстрира дейности по време на полет, които да са били от съществено значение за обществената безопасност или да са допринесли за безопасността на полет на човек в Космоса“. Какво точно се разбира под това определят служителите на FAA. Това са първите нанесени корекции от 2004 година насам, предаде „Би Би Си“.

Нито Брансън, нито Безос и неговите придружители до ръба на Космоса може да нямат много претенции, за да запазят титлата си. Преди старта изпълнителният директор на Blue Origin заяви, че „всъщност няма какво да прави член на екипажа“ на автономно превозно средство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ