САЩ забраняват трансакции с руската централна банка и изтеглят дипломати от Беларус

САЩ забраняват трансакции с руската централна банка и изтеглят дипломати от Беларус

САЩ забраняват трансакции с руската централна банка и изтеглят дипломати от Беларус

САЩ продължават с ударите върху руската финансова система с нови санкции, докато междувременно обявиха, че изтеглят и служителите от посолството си в беларуската столица Минск заради нападението над Украйна, започнало миналия четвъртък.

Финансовото министерство на Щатите забранява на американците да извършват каквито и да било трансакции, включващи руските Централна банка, Национален фонд за благосъстояние и Министерство на финансите.

Освен това се налагат и блокиращи санкции на Руския фонд за преки инвестиции, който според САЩ е свързана с „Путин и неговия вътрешен кръг“.

„Безпрецедентното действие, което предприемаме днес, значително ще ограничи способността на Русия да използва активи за финансиране на своите дестабилизиращи дейности и целта му са средствата, от които зависят Путин и неговия вътрешен кръг, за да позволят неговото нахлуване в Украйна“, коментира министърът на финансите Джанет Йелън, цитирана в изявление на ръководеното от нея ведомство.

Мерките са възможни чрез изпълнителна заповед, разрешаваща санкции срещу Русия и нейните „вредни чуждестранни дейности, включително нарушаване на добре установени принципи на международното право, като зачитане на суверенитета и териториалната цялост на други държави“.

Днес с кратко изявление на Държавния департамент на САЩ бе съобщено, че страната преустановява работата на посолството си в Минск и е разрешила доброволно напускане за част от служителите и техните семейства в посолството в Москва.

„Предприехме тези стъпки поради проблеми със сигурността и безопасността, произтичащи от непредизвиканото и неоправдано нападение на руските военни сили в Украйна“, поясняват от ведомството.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ