„Сатаната и вирусът няма да ни спрат“ – американски църкви се готвят да посрещнат Великден въпреки препоръките за дистанция

„Сатаната и вирусът няма да ни спрат“ – американски църкви се готвят да посрещнат Великден въпреки препоръките за дистанция

„Сатаната и вирусът няма да ни спрат“ – американски църкви се готвят да посрещнат Великден въпреки препоръките за дистанция

Очаква се повечето църкви в САЩ да бъдат затворени в неделя и повечето вярващи в страната да спазят препоръките на властите за социално дистанциране на фона на растящият брой на заразените и починалите от корорнавируса, пише Ройтерс.

Съществуват обаче и такива, които имат друг план.

„Сатана и вирус няма да ни спрат", казва преподобният Тони Спел, 42-годишен пастор от евангелистката църква Life Tabernacle Church до Батън Руж, Луизиана. Той очаква повече от 2000 души да присъстват на неделното поклонение в църквата.

„Бог ще ни предпази от всякакви вреди и болести“, казва Спел в интервю. „Не се страхуваме. Призовани сме от Бог да се изправим срещу Антихриста, пълзящ към американските граници. Ще разнесем евангелието!“, казва още той.

 По последни данни пандемията COVID-19 е отнела повече от 14 700 живота в САЩ, като потвърдените случаи на заразени с вируса в страната са над 430 хил.

Голяма част от основните американски религиозни институции, включително римокатолическите епархии и водещите протестантски деноминации ще проведат религиозни служби онлайн, както и по месните радио и телевизионни канали.

Дори големите групи, защитаващи религиозната свобода в страната, не са изразили възражения срещу затварянето на църквите, тъй като според тях срещу религиозните институции не е проявена дискриминация и безопасността на хората трябва да бъде на първо място.

Евангелисткият център Cross Culture Center в Лоудай, Калифорния, който се намира на около 110 километра югозападно от Сан Франциско, също планира да проведе служба по Великден, след като миналият уикенд  местните власти затвориха вратите на църквата.

43-годишният проповедник Джон Дънкан, който ръководи центъра от повече от 10 г., обяснява, че по заповед на градоначалникът на Лоудай, собственикът на земята, на която се намира центъра, е сменил неговите ключалки и го е затворил миналата неделя.

„Разочароващо е, защото ние имаме валиден договор за наем, но няма да бъдем спрени“, казва Дънкан.

„Бог ни заповядва да се срещнем. Точно това и ще направим на Великден“, добавя той.

Дънкън очаква центъра да остане затворен и тази неделя, като за това е избрал алтернативно място, на което да проведе служба заедно с около 80 от редовните посетители на църквата.

„Не смятаме, че нашите права може да бъдат потъпкани заради един вирус. Ще застанем заедно до Бог дори и пред вратите на ада“, казва още Дънкан.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ