Сблъсъци между протестиращи и полиция в Атина

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Атина

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Атина

Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпите от протестиращи в Атина след масови демонстрации срещу нови правителствени реформи, които ограничават правото на стачка, съобщи агенция Ройтерс

Първото политическо сътресение в страната за 2018 г. доведе до спирането на метрото в Атина, което използват повече от 930 хил. пътници дневно.  Това предизвика огромни задръствания в гръцката столица, в която работят около 3,8 милиона души.

В пристанищата останаха и всички кораби на Гръцката морска федерация, която обяви 24-часова стачка. Държавните болници също бяха поставени в трудна ситуация, след като лекарите обявиха, че ще приемат само пациенти, които имат нужда от спешна помощ. Очаква се в понеделник към стачните действия да се включат и работници от други сектори.

 Законопроектът, който правителството трябва да одобри на 15 януари, включва програма за орязване на социални помощи, въвежда нов процес на възбрани при просрочени кредити и нови регламенти, които правят по-трудно организирането на стачки.

„Долу ръцете от стачките!, скандираха протестиращи, свързани с Комунистическия синдикален фронт ПАМЕ, по време на демонстрациите, които събра повече от 20 000 души. Други държаха  транспаранти и плакати, на които пишеше „Въстание!“ и „Не на съвременното робство!“

До кратки сблъсъците се стигна, след като част от протестиращите са опитали влязат в сградата на парламента, но са били отблъснати от полицията, която е използвала сълзотворен газ.

Проектозаконът разгневи много гърци, които през последните години трябваше да се примирят с постоянен спад на жизнения стандарт, след като през 2010 г. страната поиска международна помощ, за да избегне фалит.  

Новите протести са горчиво хапче за управляващата партия Сириза, която спечели изборите през 2015 г., именно благодарение на подкрепата на левите гласоподаватели в страната.  

„По същество това премахва правото на стачка. Подобни неща се случваха само по времето на хунта“, каза пенсионираният морски офицер Георгос Папаспиропулос, говорейки за военната диктатура, която ръководи страната в периода от 1967 до 1974 г.

„Това правителство е ляво само по име, по делата си то е като хунтата“, добави той.

Към настоящия момент синдикатите могат да организират стачки с подкрепата на едната трета от своите членове. Според новия прагът на подкрепа ще бъде вдигнат до малко над 50%, което цели да успокои международните кредитори като намали честотата на стачките в страната и подобри производителността гръцките работници, които изостават с около 20% зад средното ниво за ЕС. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ