Съдът в Страсбург осъди Литва и Румъния за тайни затвори на ЦРУ

Съдът в Страсбург осъди Литва и Румъния за тайни затвори на ЦРУ

Съдът в Страсбург осъди Литва и Румъния за тайни затвори на ЦРУ

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) призна за грубо нарушаване на човешките права в тайни затвори на ЦРУ на територията на Румъния и Литва и отсъди големи парични компенсации на двамата ищци, подали жалби за условията на задържане в тези заведения, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Решението на съда в Страсбург бе оповестено днес.

Литва и Румъния са извършили множество нарушения на човешките права, като са позволили на шпиони на САЩ да държат незаконно двама задържани при нечовешки условия в тайни затвори на своя територия, постанови ЕСПЧ, цитиран от ДПА.

Двете страни освен това не са разследвали подобаващо тайното задържане и малтретиране на палестинеца Зайн ал Абидин Мухамед Хусеин, известен също като Абу Зубейда и Абдел Рахим ал Нашири, гражданин на Саудитска Арабия от йеменски произход.

Двамата задържани са били заловени от ЦРУ през 2002 г. по време на войната срещу тероризма на американския президент Джордж Буш след нападенията през септември 2001 г. на Ал Каида в Ню Йорк и Вашингтон. В момента те се намират в затвор в залива Гуантанамо в американска военна база в Куба.

Литва и Румъния трябва да издирят и идентифицират отговорните за транспортирането, задържането и преместването от техните страни на двамата мъже. Съдът поиска от Румъния също да се опита да получи уверения от САЩ, че Ал Нашири няма да бъде подложен на смъртно наказание.

ЕСПЧ потвърди, че са нарушени редица точки от Европейската конвенция за защита на правата на човека, в т.ч. точка 3 за забрана на изтезанията, точка 5 за правото на лична неприкосновеност, точка 8 за правото на личен живот и точка 13 за правото на ефективна правна защита в държавните органи. Всеки от двамата задържани ще получи обезщетение от 100 000 евро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ