Сеул и Пхенян готвят нови преговори за намаляване на напрежението на полуострова

Сеул и Пхенян готвят нови преговори за намаляване на напрежението на полуострова

Сеул и Пхенян готвят нови преговори за намаляване на напрежението на полуострова

Двете корейски държави се споразумяха днес да проведат по-късно този месец преговори по военни въпроси и за възобновяване на срещите между семейства, разделни след войната от 1950-53 г., съобщиха осведомителните агенции.

Военните разговори ще бъдат на 14 юни в граничното селище Панминчжон, а консултациите за нови срещи между разделени роднини - на 22 юни в курорта Кумган северно от 38-ия паралел, се казва в съвместно изявление след днешната среща на високопоставени представители са Северна и Южна Корея, предава БТА.

Те се договориха също в близко бъдеще да бъде създадено бюро за връзка в севернокорейския град Кесон и да преговарят за явяване с общ отбор на Азиатските игри през август т.г. Според южнокорейската национална телевизия представителите на двете страни са решили да работят за откриването наново на индустриалната зона в Кесон, закрита преди две години заради ядрените и ракетните опити на Севера.

По-рано Пхенян предложи двете Кореи да празнуват заедно в Сеул този месец годишнината от историческата първа междукорейска среща на върха, състояла се през 2000 г. Годишнината се пада на 19 юни, когато преди 18 г. бе подписана историческа декларация за мир от тогавашните лидери на Севера и Юга. Именно Пхенян е предложил празненствата по този повод са бъдат в Сеул, като за тази цел следва възможно най-бързо да се открие и договореното вече негово бюро за свръзка в южнокорейската столица.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ