Северна Корея забрани антиамериканските сувенири

Северна Корея забрани антиамериканските сувенири

Северна Корея забрани антиамериканските сувенири

Магазините за туристи в Северна Корея вече не продават пропагандни артикули против "империалистическа Америка", която досега беше основният враг на комунистическия режим, съобщава френският в. "Фигаро".

Жестовете на Пхенян за подобряване на отношенията със САЩ приемат неочаквани форми. След срещата между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп на 12 юни в Сингапур севернокорейските магазинчета за туристи престанаха да продават пропагандни антиамерикански сувенири, предава БТА.

Според директора на туристическата агенция "Корьо турс" в Пекин Саймън Кокрел тези сувенири са били много популярни, а сега всички са премахнати.

Туристите в Северна Корея много харесват типичните за диктатурата сувенири, които могат да се намерят в столицата и в демилитаризираната зона между двете Кореи.

"Една от групите ни посети демилитаризираната зона три дни след срещата на върха в Сингапур. Забелязахме промяна в това, което се продаваше на туристите", каза за Ройтерс Роуън Биърд от туристическа агенция "Янг пайъниър турс".

Наред с по-тривиалните подаръци като женшенът или местните алкохолни напитки магазинчетата предлагаха пощенски картички с политически послания, повлияни от пропагандните плакати на комунистическия режим. На тях можеха да се видят например тържествуващи войници с лозунги в заповедна форма: "С обединените сили на цялата нация да унищожим провокативните машинации на американската ядрена война!" или "Дайте ни каквато и да било заповед!".

Забраната на тези сувенири е един от най-видимите признаци за промяната в тона на Пхенян. Постепенно са изчезнали и антиамериканските плакати. "И не само на демилитаризираната граница. Всички антиамерикански плакати, които обикновено виждам около площад "Ким Ир-сен" и в магазините на комунистическата диктатура, са изчезнали", казва Биърд.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ