Щетите от климатичните бедствия в САЩ са 30 млрд. долара за първото полугодие

Щетите от климатичните бедствия в САЩ са 30 млрд. долара за първото полугодие

Щетите от климатичните бедствия в САЩ са 30 млрд. долара за първото полугодие

Общите икономически щети от осемте най-значителни метеорологични и климатични бедствия от януари до юни 2021 г. в САЩ възлизат на малко под 30 милиарда долара. Всяко едно от тях е генерирало щети за поне 1 млрд. долара.

Това показва доклад на Националните центрове за информация за околната среда NOAA, цитиран от БНР.

Така например зимната буря и студената вълна през февруари, които потопиха в мрак част от щата Тексас по време на много ниските температури, бяха най-скъпо струващите бури в САЩ, достигайки 20 млрд. долара, се посочва в доклада.

Най-скъпо струващото първо полугодие в историята на САЩ е за 43 млрд. щатски долара. То беше регистрирано през 2011 г., когато имаше редица огнища на торнадо и мащабни наводнения по басейните на реките Мисисипи и Мисури, посочва Адам Смит, приложен климатолог в Националните центрове за информация за околната среда.

"Втората половина на годината често е по-скъпо струваща от първата половина, тъй като САЩ изпитват въздействия от урагани, суша и горски пожари, както се наблюдава през последните години“, посочи Смит пред агенция MarketWatch.

През последните четири десетилетия цената на най-въздействащите бедствия надхвърля 1,95 трилиона долара, посочва Адам Смит.

Тази сума обаче не включва косвени и непазарни разходи, като природни загуби на капитал, разходи, свързани със здравеопазването във връзка с въздействието и възстановяването от бедствие, или разходите надолу по веригата, като например за веригите за доставка, каза още той.

"Комбинираните суши и горещини на Запад бързо изсушават растителността в тази част на САЩ, въздействайки върху селското стопанство и допринасяйки за увеличения потенциал и тежест на горските пожари", каза Смит.

"В допълнение, икономическото въздействие на горските пожари надолу по веригата, постоянният дим и лошото качество на въздуха както върху природния капитал, така и върху зависимите икономически сектори вероятно е значително", посочи още той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ