Швейцария готви референдум за забрана на бурките

Швейцария готви референдум за забрана на бурките

Швейцария готви референдум за забрана на бурките

Швейцария може да проведе референдум за забрана на бурките, след като вече са събрани 100 хил. подписа, необходими за инициирането на национален вот, съобщава Daily Mail.

Депутатът от Швейцарската народна партия Валтер Вобман заяви, че кампанията за референдума е постигнала необходимия брой подписи два дни преди крайния срок. Започналата през март 2016 г. инициатива имаше само 82 хил. подписа преди седмица, което означава, че решаващите подписи са се събрали за няколко дни. 76 годишният Люцерн Цайтунг от кантона Люцерн сам е успял да събере цели 9700 подписа.

В момента, носенето на бурки в Швейцария на регионално ниво е забранено само в кантона Тичино. 

Инициаторът на кампанията  Валтер Вобман споделя, че след като бъде проверена достоверността на подписите, може да се пристъпи към подготвяне на референдума. Ако инициативата бъде одобрена на референдума, правителството е длъжно да измени конституцията на страната. 

Същевременно федералната комисия срещу расизма (ФРС) заяви в понеделник, по време на конференция в университета в Фрибург, че враждебността и дискриминацията спрямо мюсюлманите в Швейцария са във възход, пише The Local. Конференцията, организирана от Фрибургския университет, изследователи на религията в университета в Люцерн и Швейцарския център за ислям и общество (SZIG), обсъди заключенията от най-новите проучвания за възприемането на мюсюлманите в Швейцария.

Според организаторите враждебността към мюсюлманите в Швейцария е пряк резултат от политическия дискурс и съобщенията в медиите, преувеличаващи някои аспекти на религията. Тази враждебност "се подхранва от факти, които нямат нищо общо със самите мюсюлмани, а с международни събития", заяви президентът на ФРС Мартине Брюшувиг Граф. Организаторите на конференциите обвиниха социалните медийни сайтове, че позволяват евтиното и лесно разпространение на "пропаганда", която разпространява враждебност към мюсюлманите и води до тяхното социално изключване.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ