Швейцария отваря границите си, но с двустранни споразумения със съседните страни

Швейцария отваря границите си, но с двустранни споразумения със съседните страни

Швейцария отваря границите си, но с двустранни споразумения със съседните страни

Швейцария планира да отвори границите си за влизане на граждани на други страни на базата на двустранни споразумения. Очакванията са, че най-напред това ще бъдат съседни страни, по-конкретно Австрия. Това съобщи министърът на правосъдието и полицията Карин Келер-Зутер в интервю за вестник "Трибюн дьо Женев", цитиран от ТАСС.

Според Келер-Зутер, при затварянето на границите в Европа е имало какво още да се желае по отношение на координацията, затова при решаването на въпроса за отварянето им "трябва по-добре да се съгласуват" стъпките. Ето защо се планира това да става координирано и много вероятно пряко между две страни, а не толкова на европейско равнище.

"Ситуацията в Австрия и Италия не е еднаква, затова става дума за разхлабване на ограниченията поотделно при всеки случай. Отварянето на границите трябва да става по взаимно съгласие", каза още Карин Келер-Зутер.

На 25 март Швейцария забрани влизането на граждани на страни от Шенгенското пространство с изключение на Лихтенщайн. Седмица преди това бе спряно издаването на визи за три месеца на граждани на страни извън Шенген. Към днешна дата май в страната са регистрирани 29 817 заразени с коронавирус и 1 467 починали от Ковид-19. От началото на април случаите на заразени рязко намаляват и затова от 27 април започна програма за разхлабване на ограниченията, въведени от властите във връзка с пандемията. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ