Си Ен Ен: САЩ намаляват вноската си в бюджета на НАТО

Си Ен Ен: САЩ намаляват вноската си в бюджета на НАТО

Си Ен Ен: САЩ намаляват вноската си в бюджета на НАТО

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп смята да намали вноската на САЩ в общия бюджет на НАТО, предаде Си Ен Ен.

Решението е по-скоро символичен жест, тъй като директният бюджет на НАТО е сравнително малък и отделен от разходите на страните членки за отбрана, за които САЩ настояват да достигнат до 2% от БВП.

В момента САЩ отговарят за около 22% от директното финансиране на НАТО от 2,5 млрд. долара, което покрива поддържката на щабовете на Алианса, съвместни инвестиции в сигурността и някои общи военни операции.

Правителството на Тръмп смята да намали вноските си до 16% от бюджета, което би поставило страната на около процент над Германия, която отговаря за 14,8% от общия бюджет на НАТО.

Представители на САЩ и НАТО са заявили пред Си Ен Ен, че очакват останалите държави от Алианса да компенсират дефицита в бюджета.

Тръмп многократно е критикувал партньорите на САЩ в НАТО, и по-специално Германия, които не отделят поне 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. До момента само 8 от 29-те членки на Алианса отговарят на това изискване, но всички са поели ангажимента да достигнат това ниво до 2024 г.

Следващата седмица в Лондон ще се проведе среща на върха между държавните и правителствени ръководители на страните-членки от НАТО по случай 70-годишнината на Алианса.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ