Скритият дълг на Индонезия към Китай достига 17,2 млрд. долара

Скритият дълг на Индонезия към Китай достига 17,2 млрд. долара

Скритият дълг на Индонезия към Китай достига 17,2 млрд. долара

Скритият дълг на Индонезия към Китай възлиза на 17,2 милиарда долара. Това е повече от четири пъти държавния дълг на Джакарта към Пекин. Това съобщава вестник The Jakarta Post, позовавайки се на данни от базираната в САЩ изследователска лаборатория AidData.

Според проучването „скритите дългове не са правени на правителствено ниво и държавните гаранции не са били официално предоставени“, предава изданието, цитирано от ТАСС

Както се подчертава в доклада, „става въпрос за кредитиране на държавни предприятия в рамките на инициативата „Кръг и път” на КНР за инфраструктурни проекти”. Експертите на AidData също подчертават, че „дългът не фигурира в правителствените регистри, но ако индонезийските компании фалират, правителството ще се сблъска със сериозни проблеми“.

„Скритият дълг на Индонезия към Китай беше около 362 милиона долара между 2000 и 2014 г., но година след като Джакарта се присъедини към инициативата на Пекин, той рязко нарасна до 3,9 млрд. долара“, се посочва в проучването. Към днешна дата те са достигнали 17,2 млрд. долара. В същото време общият публичен дълг на Индонезия към Китай се оценява на 3,9 млрд. долара.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ