Белгийска компания създаде гривни за социално дистанциране

Белгийска компания създаде гривни за социално дистанциране

Белгийска компания създаде гривни за социално дистанциране

Работниците в пристанището в Антверпен от следващия месец ще започнат да тестват гривни, разработени от белгийска технологична компания, с които ще могат да спазват мерките за социално дистанциране по време на пандемията COVID-19. Компанията Rombit, базирана в Антверпен, вече доставя гривни, наподобяващи спортен часовник. Те могат да предупредят работниците, ако превозните средства се приближават, да подадат сигнал, ако някой падне във водата, както и да контролира използването на специализирано оборудване или влизането в определени зони на пристанището, информира Ройтерс.

Освен това, новият софтуер може да помогне на работниците да спазват необходимото разстояние, като подават предупредителни сигнали, ако двама души се разминат на разстояние по-малко от 1,5 метра (пет фута) един от друг. Нещо повече, смарт гривните може да послужат за установяване на контактни лица, в случай че някой от колегите им се зарази с коронавирус.

„Приложението не е проектирано така, че да позволи на компаниите да проследяват местоположението на своите работници. Устройствата просто комуникират помежду си, а не с централен сървър или интернет”, обяснява изпълнителният директор на Rombit Джон Баекелманс.

Пристанището в Антверпен, където работят около 60 000 души, провеждаше тестове с „умните“ гривни още преди избухването на пандемията с коронавируса. Очаква се в началото на май да заработи и функцията за социално дистанциране. Първите, които ще го използват, ще бъдат на работниците на дока и тези в контролната кула, а след това ще се изпробва от лодки и влекачи.

Rombit казва, че вече е получила заявки от 400 - 500 компании от 99 страни и се надява да разшири производството, за да има готови 25 000 устройства в следващите седмици. Досега логистичните фирми са проявили най-голям интерес. Имало е и запитвания от пристанищни и строителни фирми.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ