SpaceX и НАСА успешно изстреляха още астронавти до МКС

Близо година след първия сполучлив опит на SpaceX да изпрати астронавти до Международната космическа станция днес компанията успя да го направи за трети път – четирима астронавти излетяха от стартова площадка 39А в космическия център „Кенеди“ на НАСА във Флорида минути преди 13:00 ч. българско време.

[[{"fid":"372823","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":2715,"width":4270,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Getty Images

Ракетата за многократно ползване Falcon 9 изстреля капсулата „Дракон“ в орбитата на Земята, където ще се скачи с МКС. На борда са американците Шейн Кимбро и Меган Макартър, японецът Акихико Хошиде и французинът Тома Песке. Така за първи път от повече от 20 години насам астронавти на НАСА, Европейската космическа агенция и Японската агенция за аерокосмически изследвания отново полетяха заедно към Космоса.

Екипажът ще прекара на МКС около шест месеца. Там ще бъде посрещнат от астронавтите от „Експедиция 65“. Скачването ще се случи в следващите часове и ще е напълно автономно, но Кимбро, който е командир на полета, ще бъде отговорен за изпълнението на всички негови фази.

[[{"fid":"372824","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":3712,"width":5568,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Шейн Кимбро и Меган Макартър на пристигане за мисията. /Getty Images

Новият екип на МКС ще проведе редица изследвания, свързани с човешките тъкани, включително за здравето на костите, сърдечно-съдовата система, мускулите и черния дроб. С експеримент участва и веригата за търговия на дребно Target, която е дала на астронавтите задачата да разгледат растежа на памук в условия на микрогравитация, за да отличат най-здравите сортове памук, които изискват по-малко употреба на вода и пестициди.

През ноември миналата година други четирима космонавти – Майкъл Хопкинс, Виктор Гловър, Шанън Уокър и Сойчи Ногучи, също пристигнаха на МКС по съвместна мисия на НАСА и SpaceX. Първият си общ успех агенцията и частната компания записаха през месец май миналата година, когато на станцията бяха изпратени Робърт Бенкен и Дъглас Хърли.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ