Spotify няма да премахва Джо Роугън от платформата си

Spotify няма да премахва Джо Роугън от платформата си

Spotify няма да премахва Джо Роугън от платформата си

Главният изпълнителен директор на Spotify обяви в неделя, че „категорично“ осъжда расистките обиди и други коментари, направени от американския подкастър Джо Роугън, но няма да го отстранява от платформата.

Коментарите на Даниел Ек са изпратени в писмо до персонала, видяно от „Ройтерс“, и идват на фона на второ извинение за седмица от страна на Роугън, който се оказа в центъра на скандал заради твърдения, че разпространявал дезинформация чрез подкаста си.

По думите на Ек самият Роугън е решил да премахне десетки епизоди от проекта си “The Joe Rogan Experience” след дискусии със стрийминг платформата и собствените му разсъждения за част от съдържанието в шоуто. „Въпреки че категорично осъждам казаното от Джо… искам да изясня нещо – не вярвам, че заглушаването на Джо е отговорът“, казва Ек.

В писмото той е повторил и позицията си за политиките за модериране на съдържание на Spotify и е подчертал, че вярва, че компанията трябва да има ясни граници около публикуваното съдържание.

Компанията ще задели 100 млн. долара за лицензиране, разработка и маркетинг на музикално и аудио съдържани от маргинализирани групи, за да опита да даде трибуна на създатели от различни среди.

Роугън предизвика скандал с възгледите си за ваксините срещу коронавирус, пандемията и задължителната ваксинация. Известни певци и автори на песни, включително Нийл Йънг и Джони Мичъл, казаха, че свалят музиката си от Spotify в знак на протест срещу дезинформацията за коронавирус, излъчвана в платформата.

Това доведе до заличаването на над 2 млрд. долара от пазарната капитализация на Spotify миналата седмица. Компанията заяви, че ще добави етикет с т.нар. “content advisory” към всеки епизод на подкаст, който включва дискусия за COVID-19.

Според сайта Gizmodo около 70 епизода от подкаста на Роугън са били свалени по негово решение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ