Световните реакции след излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран

Световните реакции след излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран

Световните реакции след излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран

Франция, Великобритания и Германия са решени да продължат да прилагат иранското ядрено споразумение и същевременно да работят по договаряне на ново и по-обхватно, предаде Франс прес, цитирана от БТА

"Ще останем страни по споразумението. Правителствата ни остават решени да гарантират прилагането на споразумението и ще работят за това с останалите ангажирани с него страни. Приканваме САЩ да се съхранят структурите на споразумението и да се избегне всякаква мярка, която би попречила на пълното му прилагане от другите страни", се казва в съвместно изявление на лидерите на трите европейски държави Еманюел Макрон, Тереза Мей и Ангела Меркел.

Тримата лидери изразяват съжаление и безпокойство след решението на Тръмп да се изтегли от иранското ядрено споразумение, което по думите им "е от особено значение за споделената ни сигурност" и напомнят, че Международната агенция за атомна енергия смята, че Иран продължава да спазва ангажимента си да не разработва ядрено оръжие. Последното се оспорва от САЩ и Израел.

Париж, Лондон и Берлин искат и да се подготви ново, по-обхватно споразумение за ядрената програма на Иран след 2025 г., ракетната му програма и "дестабилизиращите му регионални дейности, по-специално в Сирия, Ирак и Йемен" - все теми, които мотивираха изтеглянето на САЩ от сегашното споразумение, отбелязва АФП.

Иранският президент по-рано заяви, че иска в близките седмици Техеран да обсъди с европейците, китайците и руснаците дали те могат да гарантират интересите на Иран след оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение.

ЕС е решен да съхрани иранското ядрено споразумение и съжалява за решението на президента Тръмп да изтегли САЩ от него, заяви шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.

Иранското споразумение "изпълнява целта си да гарантира, че Иран няма да разработва ядрени оръжия и ЕС е решен да го съхрани", каза Могерини.

"Не допускайте никой да разтрогне това споразумение. То е един от най-големите успехи на дипломацията и ние сме постигнали заедно", обърна се Могерини към иранските ръководители и граждани.

"Продължавайте да спазвате вашите ангажименти и ние ще продължим да спазваме нашите. Заедно с останалата част от международната общност ще съхраним това ядрено споразумение", заяви Могерини.

"Докато Иран продължава да спазва свързаните с ядрената програма свои задължения, както прави досега, ЕС ще продължи да е ангажиран с пълното и ефективно прилагане на ядреното споразумение", увери тя.

Русия е дълбоко разочарована от решението на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение, заяви руското външно министерство, според което това решение е грубо погазване на международното право, предаде Франс прес.

"Дълбоко сме разочаровани от решението на американския президент за едностранно оттегляне от споразумението и възстановяване на американските санкции срещу Иран. Изключително сме обезпокоени, че САЩ за пореден път действат против становището на повечето държави и грубо погазват нормите на международното право", се казва в изявлението.

Според Москва това решение на Тръмп "е поредното доказателство, че Вашингтон е неспособен да води преговори, а американските критики към законната ядрена дейност на Иран служат само за уреждане на политически сметки" с Техеран.

"Няма и не може да има никаква причина да се подкопае споразумението, което е доказало ефикасността си. Иран стриктно спазва задълженията си и това редовно се потвърждава от Международната агенция за атомна енергия, а САЩ уронват международното доверие в тази организация", заявява руското дипломатическо ведомство, цитирано от Ройтерс.

Решението на президента Доналд Тръмп да изтегли едностранно САЩ от иранското ядрено споразумение създава опасност от пораждане на нови конфликти, предупреди Турция, която е ключов играч в Близкия изток, предаде Франс прес.

"Едностранното изтегляне на САЩ от ядреното споразумение е решение, което ще предизвика нестабилност и нови конфликти", написа в Туитър говорителят на турското президентство Ибрахим Калин. Той същевременно добави, че Турция ще продължи решително да се противопоставя на всякакви видове ядрено оръжие.

Турция ще продължи да търгува с Иран и не възнамерява да се отчита за това пред когото и да било, заяви турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи малко след обявеното от Тръмп предстоящо възобновяване на американските икономически санкции срещу Техеран, предаде ТАСС.

Китайският вестник "Чайна дейли“ написа, че решението на американския президент Доналд Тръмп да се изтегли от ядрената сделка с Иран и да възобнови санкциите срещу Техеран е заплаха срещу световния ред, предаде ДПА.

Според вестника изявлението на Тръмп, което е критикувано и от европейските съюзници на Вашингтон, отваря кутията на Пандора.

"Досегашните усилия да се постигне неразпространение на ядрените оръжия ще бъдат пропилени и надеждите за уреждане на подобни кризи чрез диалог и преговори, какъвто е ядреният въпрос на Корейския полуостров, могат да бъдат попарени", пише изданието.

Вестник "Чайна дейли", който често е смятан за изразител на позициите на китайското правителство, пише днес, че в международния ред няма място за американския "чист егоизъм" и доктрината на Тръмп "Америка преди всичко", която заплашва да изолира най-голямата икономика в света.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ