Тестват на пациенти лечение на коронавируса с медикаменти за ХИВ

Тестват на пациенти лечение на коронавируса с медикаменти за ХИВ

Тестват на пациенти лечение на коронавируса с медикаменти за ХИВ

Лекари в американския щат Ню Джърси тестваха медикаменти, прилагани при лечение на ХИВ, върху пациент с коронавирус, по пример на свои колеги от Азия, съобщи „Ню Йорк Поуст“.

Състоянието на 32-годишния Джеймс Кай се подобрява, след като докторите назначиха лечение с лопинавир и ритонавир, спадащи към т.нар. протеазни инхибитори, в комбинация с хлорокин, използван против малария. За комбинацията от медикаменти те се консултирали с колегите си в Китай, които в края на януари започнаха да тестват същите лекарства върху заболели с COVID-19. Тестове започнаха и в Тайланд и Япония, където местните власти съобщиха за първи излекувани чрез метода. 

Експерти обаче предупредиха, че са нужни още тестове и това все още „не е потвърден начин за третиране на коронавируса“.

В Тайланд лопинавир и ритонавир са били приложени заедно с противогрипно лекарство върху заболяла 70-годишна жена от китайски произход, която по информация на местното министерство на здравеопазването не е показвала подобрение в показателите си в продължение на 10 дни, но след назначаване на лечението се е възстановила за 48 часа.

В Япония Центърът за глобално здраве и медицина съобщи за излекуван пациент от Ухан. Жената е постъпила в лечебно заведение с респираторни проблеми, но състоянието ѝ се е стабилизирало, след като е назначена терапия с лопинавир и ритонавир. 

Китайският коронавирус има сходен механизъм с този на ХИВ, смята молекулярният биолог Джуниширо Ино от университета в Токио. И при двете заболявания клетките, които навлизат в организма, принуждават здравите такива да произвеждат дълги вериги протеини, които след това се разделят на по-малки частички чрез ензими протеаза, докато протеазните инхибитори, от своя страна, блокират този ензим.

Тази седмица бе потвърден втори в света случай на излекуван от ХИВ. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ