Тръмп спира вноските на САЩ в СЗО

Тръмп спира вноските на САЩ в СЗО

Тръмп спира вноските на САЩ в СЗО

Американският президент Доналд Тръмп обяви вчера, че спира вноските на САЩ в Световната здравна организация /СЗО/, която обвини, че "прикривала" данни за коронавируса и се проваля в отговора си на пандемията, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

"Днес наредих да се прекъсне финансирането на Световната здравна организация, докато се проведе проучване, което да оцени ролята на СЗО в лошото управление и прикриване на данни за разпространението на коронавируса", заяви Тръмп в Белия дом, цитиран от Франс прес.

"Светът получи много фалшиви информации /от СЗО/ относно заразяването и смъртността" от COVID-19, добави той.

По-рано Тръмп каза, че федералното правителство ще даде насоки - може би още тази седмица, за отмяна на ограниченията, наложени заради коронавируса. Някои щати ще могат вероятно да го направят още преди 1 май, предадоха ДПА и ТАСС.

Говорейки от Белия дом, президентът каза, че всеки губернатор ще може сам да решава кога да направи това в зависимост от това какво е състоянието с разпространението на инфекцията в неговия щат. По този повод ДПА отбелязва, че в последните дни възникна спор между губернаторите и Тръмп, който в понеделник заяви, че има "абсолютната" власт да решава кога и как да се отвори страната.

Вчера Тръмп каза, че повече от 20 от 50-те щата са "в много добра форма" и там ограниченията може да бъдат отменени по-рано, за някои може би до 1 май. Въпреки това президентът подчерта, че промените в извънредните мерки може да стават само с негово съгласие, обеща скоро да има нови федерални препоръки как да става това и съобщи, че в четвъртък вероятно ще се състои видеоконференция с всички губернатори на тази тема. Засега санитарните ограничения в САЩ са до 30 април

Броят на починалите от COVID-19 в САЩ надхвърли 25 хиляди, според университета "Джонс Хопкинс", който прави изчисления на базата на данни на федералните и местните власти, съобщи ДПА.

В САЩ са потвърдени над 598 600 случая на коронавирус, макар че реалното число е много по-голямо, отчасти поради недостиг на тестове, отбелязва агенцията.

Ройтерс съобщи, базирайки се на собствени изчисления, че броят на починалите в САЩ днес е достигнал 25 400, а този на заразените - над 600 хиляди, три пъти повече от всяка друга страна.

В понеделник САЩ съобщиха за близо 1500 нови смъртни случая, свързани с коронавируса, а днес - за нови 1800. Тази статистика е непълна, защото някои щати все още не са предоставили данните си, отбелязва Ройтерс.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ