Тръмп ядосан на СЗО, заплашва да спре финансирането

Тръмп ядосан на СЗО, заплашва да спре финансирането

Тръмп ядосан на СЗО, заплашва да спре финансирането

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да спре финансирането на Световната здравна организация (СЗО) заради „лошата“ й реакция по отношение на пандемията от коронавирус, съобщават американски медии.

На пресконференция в Белия дом Тръмп остро разкритикува организацията, като заяви, че тя е твърде пристрастна към Китай. 

"СЗО наистина оплеска нещата", написа Тръмп и в Туитър. "По някаква причина, тя (СЗО), финансирана главно от САЩ, въпреки това е много пристрастна към Китай. Ще обмислим добре това. За щастие, не приех техния съвет да оставя границите отворени за Китай. Защо ни дадоха такава погрешна препоръка?", заяви Тръмп.

По-рано от СЗО похвалиха Китай за прозрачност по отношение на пандемията, въпреки че има основателни съмнения относно официалната статистика на случаите на коронавирус в страната. Наблюдателите смятат, че далеч повече хора може да са се заразили с вируса и да са починали вследствие на инфекция с COVID-19, отколкото твърди официален Пекин.

Тръмп изглежда повтаря критиките, че в първия етап от разпространението на коронавируса СЗО е разчитала прекалено много на информация от Китай, посочва ДПА.
Има и признаци, че СЗО е пренебрегнала данни от Тайван, които са сочели, че заразата се предава от човек на човек, докато Пекин твърдеше обратното. СЗО, върху която Пекин упражнява натиск, не признава Тайван, отбелязва ДПА.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ