Турция готова за военна операция в Сирия, ако САЩ създадат погранична охрана

Турция готова за военна операция в Сирия, ако САЩ създадат погранична охрана

Турция готова за военна операция в Сирия, ако САЩ създадат погранична охрана

Турция заяви, че няма да се поколебае да предприеме военни действия в сирийския град Африн и в други гранични райони, ако Съединените щати не оттеглят подкрепата си за кюрдските военни сили, съобщи агенция „Ройтерс“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно предупреди, че ще изпрати армията в Африн, след като Вашингтон заяви, че ще помогне на Сирийските демократични сили (СДС), водени от кюрдската милиция YPG, да създадат гранични сили, наброяващи 30 000 бойци.

Планът разгневи Турция, която счита сирийската YPG за продължение на паравоенната Кюрдската работническа партия (ПКК), с която страната се бори от 1984 г. насам. ПКК е призната за терористична групировка в Турция, ЕС и САЩ.

Вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг е заявил пред местните медии, че планираните от САЩ бойни сили представляват заплаха за националната сигурност, териториалната цялост и сигурността на гражданите на Турция.

„Подчертахме, че една подобна стъпка би била голяма грешка. Турция е на границите на търпението си. Никой не трябва очаква, че Турция ще покаже повече търпение.“, каза той.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън отрече САЩ да са имали намерения за създаване на погранична охрана на турско-сирийската граница и добави, че този въпрос е бил „представен и описан неточно“.

„Някои хора не се изказаха правилно. Няма да създаваме никаква гранична охрана.“, заяви Тилърсън пред репортери на борда на самолет на връщане от Ванкувър, Канада, където се проведе среща за Северна Корея.

„Жалко е, че коментарите на тези хора оставиха такова впечатление“, добави държавния секретар.

Тилърсън обясни, че турските власти са били информирани, че намеренията на САЩ са да „гарантират, че местните бойци поддържат сигурността на освободените райони“.

В по-ранно изявление от Пентагона посочиха, че тренират сирийски бойци, чиято цел е да предотвратят евентуално възраждане на "Ислямска държава" и да гарантират, че разселените сирийци ще могат да се върнат по родните си места.

„Наясно сме с притесненията за сигурността на Турция, нашият коалиционен партньор и съюзник в НАТО. Загрижеността на Турция за интересите е напълно легитимна“, каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ