Турция гони посланиците на САЩ, Германия и още 8 страни

Турция гони посланиците на САЩ, Германия и още 8 страни

Турция гони посланиците на САЩ, Германия и още 8 страни

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че е наредил на Министерството на външните работи на страната да обяви за персона нон грата 10 посланика на чужди страни в Турция. Сред тях са и тези на САЩ, Германия и Франция. Решението е заради призива, който те направиха по-рано за освобождаване на турския меценат Осман Кавала, предаде агенция Ройтерс.

В понеделник посолствата на десет страни разпространиха в социалните мрежи изявление, в което призоваха за освобождаването на Кавала, като заявиха, че продължаващият процес срещу него и арестът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция. Позицията е подкрепена от посланиците на САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия. Те бяха извикани в турското външно министерство да дадат обяснения във вторник.

Осман Кавала беше арестуван първоначално във връзка с протестите за парка Гези през 2013 г., като по-късно обвиненията срещу него бяха разширени и сега включват шпионаж и опит за сваляне на правителството по време на опита за преврат през 2016 г. От четири години Кавала е в затвора без присъда, въпреки че освобождаването му беше разпоредено с решение на Европейския съд за правата на човека през декември 2019 г.

Миналия месец 47-членният Съвет на Европа, в който Турция членува, заяви, че ще започне процедура за нарушение срещу Анкара, ако Кавала не бъде освободен преди следващата среща на Комитета на министрите на Съвета на Европа през ноември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ