Турция заплашва да "шокира Европа" с вълна от бежанци

Турция заплашва да шокира Европа с вълна от бежанци

Турция заплашва да "шокира Европа" с вълна от бежанци

Турция би могла да изпрати 15 хиляди бежанци в Европа, за да "шокира европейците", обяви турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от в. "Хюриет".

Изявлението на Сойлу е в стилистиката на острата риторика на турският президент Ердоган от последните дни с директни заплахи към различни европейски държави след като властите в Германия и Холандия отмениха редица прояви на турски министри на тяхна територия във връзка с предстоящия референдум в Турция. 

"Имаме споразумение за реадмисия. Казвам ти, Европа, имаш ли куража?! Ако искаш, ще изпратим 15-те хиляди бежанци, които не изпращаме всеки месец", заяви Сойлу. 

Разиграват се игри, насочени срещу Турция, за да не й бъде позволено да стане много силна в бъдеще, добави Сойлу.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг алармира в Копенхаген, че дипломатически спорове между Турция и Австрия пречат на  осъществяването на редица програми на НАТО за военно сътрудничество. 

"Тази ситуация поражда голямо съжаление - редица програми за сътрудничество не може да бъдат стартирани. Настойчиво призоваваме двете страни да разрешат спора, за да бъдат избегнати негативните последици за нашето сътрудничество, посочи Столтенберг, цитиран от международните агенции.

Турция е блокирала осъществяването на няколко програми за военно сътрудничество след редица дипломатически скандали в отношенията на Анкара с ЕС. Впоследствие НАТО уточни, че тези постъпки на Турция касаят само Австрия, която не е член на алианса, но е партньор на НАТО.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ