"Убитият" руски журналист Аркадий Бабченко се оказа жив

Убитият руски журналист Аркадий Бабченко се оказа жив

"Убитият" руски журналист Аркадий Бабченко се оказа жив

В изненадващ обрат обявеният днес за "убит пред дома си в Киев" руски журналист Аркадий Бабченко се оказа жив. Той се яви жив и здрав на пресконференция, излъчена пряко по украинската телевизия, съобщи Би Би Си.

Всичко около смъртта му е било инсценировка на спецслужбите на Украйна, за да бъдат разкрити руски агенти, беше съобщено на събитието. Бабченко заяви, че преди повече от месец е бил информиран от украинските спецслужби за готвено срещу него покушение. Затова се съгласил да сътрудничи, за да бъде заловен извършителят. 

Той благодари на спецслужбите, като каза, че операцията е подготвяна два месеца и се извини за шока, който е причинил на всички свои близки и роднини с "новината". Вероятно журналистът не е казал и на жена си за инсценировката, защото по време на пресконференцията й поднесе лични извинения.

Василий Грицак, ръководител на Службата за сигурност на Украйна, заяви на брифинга, че е арестуван украински гражданин, представен само като Г., който бил нает от руските спецслужби да организира убийството. "Буквално преди 3 часа го задържахме", каза той. За целта организаторът е получил поне 40 000 долара, твърдят украинците.

От руското външно министерство заявиха в изявление, че се радват, че Бабченко е жив. Говорителят на ведомството Мария Захарова коментира, че фалшивото убийство е направено с "пропагандна цел", предаде руската агенция Интерфакс. 

Известен като критик на Кремъл, Бабченко участва в неофициални избори, организирани от опозицията през 2012 г. и осъждаше действията на Русия в Сирия и Източна Украйна. Той напусна Русия през 2017 г. след като е получил по думите му смъртни заплахи след своя публикация в социалните мрежи. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ