Украйна обвини Русия за смъртта на журналиста Аркадий Бабченко

Украйна обвини Русия за смъртта на журналиста Аркадий Бабченко

Украйна обвини Русия за смъртта на журналиста Аркадий Бабченко

Премиерът на Украйна Володимир Гройсман обвини Русия за смъртта на руския журналист Аркадий Бабченко в Киев, предаде Би Би Си. "Сигурен съм, че руската тоталитарна машина не му е простила за честността и принципната му позиция", написа той във Facebook. 

Бобченко беше критик на Кремъл. Той беше прострелян пред блока си в Киев вчера. Русия призова за разследване на случая, като заяви, че "кървавите престъпления" са станали рутинни за "режима на Киев". 

Отношенията между двете остават много напрегнати след като Русия анексира Крим през 2014 г. и иззе части от източната украинска територия съвместно с проруски сили. 

41-годишният Бобченко беше открит да кърви пред входа на болка си от жена си и почина в линейката на път за болницата. Той е бил прострелян в гръба няколко пъти. Твърди се, че журналистът е излязал за хляб, а убиецът го е причаквал пред дома му. Полицията в Киев заяви, че е бил ликвидиран "заради професионалните си дейности". 

Европейската служба за външно действие реагира на случая с официално изявление на говорител, в което се казва, че най-добрият начин да се почетат паметта и работата на Бабченко е предприемането на бързо и прозрачно разследване, и отговорните за това престъпление да бъдат изправени пред съда. Бабченко бе уважаван военен кореспондент, напуснал родината си Русия след заплахи за живота му заради работата му на журналист, се допълва в изявлението.

Всеки път, когато свободните гласове биват насила заглушавани, това отслабва нашите общества и подкопава демокрацията. ЕС е съпричастен с журналистите и ще продължи да работи за тяхната защита, защото работата им е жизненоважна за всяка демокрация, навсякъде, заявява говорителят.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ