Украйна поиска мисия на ООН в Чернобил

Украйна поиска мисия на ООН в Чернобил

Високопоставен украински служител обвини в неделя Русия за „безотговорни“ действия около окупираната електроцентрала в Чернобил и призова Организацията на обединените нации да изпрати мисия за оценка на рисковете.

Вицепремиерът Ирина Верещук каза, че руските сили „милитаризират“ зоната на отчуждение около централата, позната като мястото на най-тежката ядрена авария в света. По думите ѝ руснаците транспортират големи количества стари и лошо поддържани оръжия, създавайки риск от повреда на херметичния саркофаг, построен около разбития 4-ти реактор, пише „Ройтерс“.

„Настояваме Съветът за сигурност на ООН да приеме незабавни мерки за демилитаризиране на изключителната зона около станцията в Чернобил, както и изпращане на специална мисия за премахване на рисковете от повторение на аварията в Чернобил в резултат от действията на руските окупационни сили“, призова Верещук от профила си в Telegram.

Тя допълни, че повреда в саркофага, построен с европейски средства, „неизбежно ще доведе до изпускане в атмосферата на значително количество радиоактивен прах и замърсяване не само в Украйна, но и в други европейски страни“.

От началото на инвазията Русия вече отрече нейните военни да излагат на риск ядрени съоръжения на територията на Украйна.

Междувременно тази сутрин Юри Фомичев – кметът на Славутич, където живеят много от работниците в централата, обяви, че руските сили са напуснали града. В събота украинските власти казаха, че Русия е поела контрол над града.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ