В Швеция ускоряват подготовката за реакция при война

В Швеция ускоряват подготовката за реакция при война

В Швеция ускоряват подготовката за реакция при война

Шведските власти призоваха местните администрации в страната да ускорят планирането за действия в случай на бъдеща война на фона на нарастващото напрежение в отношенията между Русия и страните от Северния и Балтийския регион, предаде Ройтерс, цитирайки официални източници в Стокхолм.

Общините получиха циркулярно писмо в началото на тази седмица, съобщи Сванте Вергер от агенцията за гражданско планиране за непредвидени ситуации.

Руската анексия на Крим и конфликтът в Източна Украйна безпокоят Швеция и съседните й държави. Миналия месец шведският министър на отбраната Петер Хултквист сподели, че положението продължава да се влошава.

„Военното планиране на практика до голяма степен е замряло от 2000 г. насам. Сега обаче потребностите са други и изискванията ще бъдат завишени”, каза Вергер.

Миналата година Стокхолм реши да укрепи възможностите на службата си за гражданска защита и разпратеното до общините циркулярно писмо е част от тези усилия, добави той.

Съгласно новите указания служителите от градските администрации ще участват в общи учения с военните, за да подобряват комуникацията си и да проверяват състоянието на бомбоубежищата.

Ройтерс припомня, че Швеция не е член на НАТО, но е в процес на модернизация на въоръжените си сили, като рязко увеличи военните си разходи и отново разположи войски на стратегическия балтийски остров Готланд.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги