Всеобща мобилизация, обстрели и евакуация - какво се случва в Донецк и Луганск?

Всеобща мобилизация, обстрели и евакуация - какво се случва в Донецк и Луганск?

Всеобща мобилизация, обстрели и евакуация - какво се случва в Донецк и Луганск?

Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин подписа указ за всеобща мобилизация на населението, а Народният съвет го утвърди, съобщава Газета. ry.

„Призовавам сънародниците, които са в запас, да се явят във военните комисариати. Днес подписах указ за обща мобилизация“, написа Пушилин в профила си в Telegram.

Той също така призова всички мъже на републиката, способни да държат оръжие, да се изправят "в защита на своите семейства, децата си, съпругите, майките“.

„С общи усилия ще постигнем желаната и необходима победа за всички нас. Ще защитим Донбас и целия руски народ“, каза Пушилин. 

Малко след това сходен указ беше подписан и от лидера на самообявилата се Луганската народна република (ДНР) Леонид Пасечник.

По-рано Пушилин обяви началото на масова евакуация на населението в Русия. Той заяви, че Украйна се готви за насилствено превземане на Донбас, животът и здравето на гражданите могат да бъдат застрашени. В резултат на това 6603 жители напуснаха региона, включително 2436 деца. Евакуацията започна внезапно, с огранизиран автобусен и железопътен транспорт. "Какво се случва, боже мой, не разбирам! Трябваше изведнъж да напусна дома си", споделяха мнозина от тях пред тв камери на място. 

Според други, неофициални данни за последната седмица около 135 хиляди души са напуснали Украйна на фона на информациите за евентуална руска инвазия . 

Сепаратистките власти обявиха вчера планове за евакуация на около 700 000 души поради опасения от предстояща атака на украинските сили - обвинения, които Киев категорично отрече. 

От своя страна украинските военни обявиха, че тази сутрин са регистрирали 12 нарушения от страна на сепаратистите на договореното примирие, след като през предишното денонощие са били извършени 66 такива нарушения. Сепаратистките власти, от своя страна, заявиха, че украинските сили са обстрелвали днес с артилерия няколко села в техните райони.

В последните няколко дни двете страни в конфронтацията постоянно си отправят взаимни обвинения в нарушаване на примирието и в същото време отчитат, че обстрелът драматично се е увеличил от четвъртък насам. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ